2007 Sverige - Vida Vättern
Vida Vättern är ett av Sveriges första motell och därmed en passande bas för gamla Nashar att träffas på. Den särpräglade naturen vid Vätterns västra sida med sina vackra vägar gjorde rallyt till en skönhetsupplevelse av stora mått. Grännas pittoreska torg fick äran hysa våra bilar under ett spännande besök på Andrée-museet innan värdshuset Wätternhästen i Hästholmen intogs för en god lunch. Färden gick vidare på slingrande och backiga vägar upp på Omberg där en vacker utsikt över Vänern avnjöts. Väversunda kyrka med anor från 1100-talet, Ruinerna efter Alvastra kloster grundat 1143 och slutligen Rökstenen med världens längsta runinskrift besöktes.
Kent berättar: Så var det då åter dags för den årliga Nashträffen, denna gång var det den svenska delen som stod för arrangemanget (Christer Söderberg, Lars Adolfsson, Georg o Agneta Magnusson och jag själv). Från början hade vi räknat med ett rekorddeltagande men på grund av olika händelser krympte antalet bilar ner till vad vi normalt brukar ha. Själv hade jag med min Flint. Christer och Lasse körde min Nash.
Vi startade från Sandhem och körde via centrala Jönköping upp mot Gränna på den gamla riksvägen. Strax norr om Kaxholmen började min Flint bete sig underligt som om den inte fick bensin (hade tidigare haft problem med bensintillförseln). Jag stannade vid en busshållplats och lät den stå en stund och efter några minuter gick det att köra vidare, efter ytterligare några kilometer började det igen, endast full choke hjälpte för att den skulle gå. I allt bestyr hade jag nu tappat kontakten med Christer och Lasse som hade kört bakom mig.
Jag stannade i Ölmstad och ringde. Det visade sig att de blivit stående i en backe med misstänkt bensinstopp. Vi diskuterade alternativa felorsaker men kom fram till att det nog var slut på bensinen då jag räknat lite på hur långt vi kört och vad jag tankat tidigare (nu är det nog dags att fixa bensinmätaren).
Efter en stund kom en man fram till mig och erbjöd sig att åka och köpa bensin vilket jag naturligtvis tackade för. Efter ytterligare en stund stannade en äldre man som erbjöd sig att skjutsa tillbaks mig till den plats L och C stod med Nashen då han hade passerat dem tidigare.
Strax efter kom ”bensinmannen” och sedan kunde vi köra vidare, jag hade dock fortsatt problem med Flinten. Som tack för hjälpen fick de var sin Nash-tröja vilket uppskattades.
Väl framme vid Gyllene Uttern kunde vi tanka båda bilarna. När vi kom fram till Vida Vättern som var platsen för träffen, dock något försenade, hade en del redan kommit.
En av de bilar vi räknat med var Samuel Ekeblads Nash 1928. Denna bil har varit med i registret sen det startade och det är nu 3:e generationen som äger den. Tyvärr fick de problem och ringde med bilen ståendes utefter gamla E4:an. Då vi hade många ”experter” till hand gav sig Robert J och Ingvar B iväg för att hjälpa till. Efter lite åkturer kom de till sist fram till platsen. De kunde då konstatera att ett vevlager gått sönder. Hoppas familjen får igång bilen till nästa års träff.
Som brukligt på fredagskvällen var det ordnat med grillafton under sedvanligt gemyt. Genom att samla ihop de utemöbler som fanns vid varje stuga kunde vi ordna långbord. Grillutrustning fick vi låna av motellet och ölen hade inköpts i Finland av våra finska vänner och under några korta timmar blev det naturligtvis bilprat i huvudsak.
På lördagsmorgonen kom ytterligare några deltagare däribland Agne Karlsson i sin nyrenoverade 420 och Roger Åkersten med sitt ”objekt” på släpkärra.
Vid niotiden samlades vi för gemensam avfärd till Gränna som var ”rallyts” första stopp. Ända till veckan före träffen hade vägen varit avstängd på grund av översvämning men som väl var öppnades den bara ett par dagar innan vi skulle köra där. Utefter vägen passerade vi Uppgränna där vi bland annat kunde se Brahehus högt upp till vänster Se även http://www.myra.nu/brahehus.html
Väl ankomna till Gränna parkerade vi på det vackra kullerstenstorget mitt i Centrum. Efter att vi parkerat gick vi tillsammans till Gränna Museum där vi tittade på utställningen om Grännas historia och vi kunde också studera historien kring Andrés resa med luftballong till de nordliga polartrakterna. Se även http://www.grennamuseum.se/andreexpeditionen/
Efter detta besök gick vi tillbaka till bilarna och där hade många intresserade samlats så vi fick tillfälle att berätta för grännaborna om våra bilar. Jag hade också ordnat med en journalist från Jönköpings Posten som tog bilder och skrev en artikel om besöket som infördes i tidningen veckan efter.
För att hålla oss till resplanen behövde vi nu fortsätta resan, vi vände oss åter mot norr för att köra till Hästholmen där vi skulle ha lunch som förbokats på Värdshuset Vätterhästen. Där åt vi husets special Wienerschnitzel med tillbehör. Parkeringsmöjligheter hade vi på en stor plan intill värdshuset där det bland annat fanns ett Loppis och ett Glasscafé. Överenskommelse hade gjorts med caféägaren om gratis parkering mot att vi köpte glass efter lunchen. För övrigt fantastiskt god italiensk glass. Se även http://vatterhasten.com/
Mätta och belåtna körde vi nu vidare till Alvastra Kloster för ett kort uppehåll. Här finns ruinerna efter ett gammalt kloster som var väldigt stort. Se även http://www.wadbring.com/historia/sidor/alvastra.htm
Efter detta korta uppehåll körde vi vidare upp på Omberg som är det högsta berget i Östergötland med bedårande utsikt över Vättern. Här gjorde vi ett stopp för fotografering.
Vi började nu bli kaffesugna och åkte därför via vackra småvägar vidare till Väversunda Kyrka där vi planerat ett stopp med kaffe och dopp. I sambandet med detta hade vi den obligatoriska lådan där var och en på tid skall identifiera föremålen i lådan. Under väntan på att få utföra provet kunde vi besöka kyrkan och via ett inbyggt högtalarsystem få en kort historik om byggnaden. Se även http://www.wadbring.com/historia/undersidor/vaversunda.htm
I vår ursprungliga plan skulle vi nu fortsätta till Rökstenen via sjön Tåkerns södra sida men då den tidigare översvämningen hade ”dränkt” vägen fick vi åka tillbaka en bit och välja en annan väg. Dock kom vi fram till Rökstenen i beräknad tid.
Rökstenen är en av Sveriges mest berömda runstenar och drar alltid mycket turister. Vi gjorde här en halvtimmes uppehåll och körde därefter vidare på Turistvägen till vårt hotell Vida Vättern Se även http://www.wadbring.com/historia/undersidor/rokstenen.htm
Efter ankomsten till hotellet gick var och en till sitt och förberedde sig för kvällens middag i restaurangen där vi i förhand hade beställt Vätternröding vilket är en delikatess. Under kvällen blev det prisutdelning från dagens ”tävling” samt förevisning av diverse bilder från tidigare träffar. Jag visade bilder från min resa till LeMans 1967 då jag var där på 24 timmarsloppet.
På söndagen hade vi vår ”marknad”. Jag hade till detta tillfälle köpt in några ”club items” från den amerikanska nashklubben och tog upp beställningar på dessa för leverans under hösten/vintern. På bifogad lista finns allt som är tillgängligt, de gulmarkerade har jag som prov. Priserna är inkl frakt. Om någon skulle vilja veta hur de ser ut kan jag ordna en bild på respektive vara.
Keep them on the road!
Kent Agdestein
Text och foto: Kent Agdestein